Devamı
Devamı
Devamı
Devamı
Devamı
Devamı
En Başa Dön

Tedavi Süresince Dikkat Edilecek Noktalar


Kontroller ; Ortodontik tedaviniz ortalama 1,5 – 2 yıl sürer. Bu süreçte 4 – 5 haftada bir

Doktorunuza kontrole gelmeniz gerekir. Bir sonraki kontrolün tarihi ve süresi doktorunuz tarafından, o gün belirlenir.

Kurallar ; Ortodontik tedavi, uzun süren disiplin ve sabır siteyen bir uygulamadır. Tedavinin  başarısı % 70  hastanın % 30 hekimindir. % 70 başarıyı sağlamak için dikkat edilmesi gereken kuralları aşağıdaki gibi sıralayabilirsiniz.

1-  Tedavi süresince ACETYLSALICYLIK ACID (aspirin) türevi ilaçlar kullanmayınız. Bu tür ilaçlar diş hareketi esnasında kemikte oluşan olumlu değişimleri engelleyebilir. Bu da tedavinin başarısını düşürür.

2-  Tedavi süresince kola, soda… gibi asitli içecekler içmeyiniz. ASİT; diş minesine zarar vermesinin yanısıra, braket ve bantları yapıştırmak için kullandığımız yapıştırıcıların zamanla erimesine ve bu malzemelerin kopmasına sebep olur.

3-  Dişler her yemekten sonra fırçalanmalı! Dişlerini düzenli olarak fırçalamayan, ağız hijyeni kötü olan hastalarda diş çürüme riskinin yanı sıra dişeti problemleri de oluşur.

Fırçalama eksikliğine bağlı olarak iltihaplı ve kanamalı dişetlerinden dişler üzerine sürekli asit salgılanır ve bu durum da braketlerin kopmalarına neden olur. Ayrıca dişler fırçalanmadığında veya yetersiz fırçalandığında braketlerin etrafında çürük başlangıçları oluşur.

4-  Braketlerinizi koparmamaya özen gösterin! Braketlerin kopması bazen tedavinin uzamasına sebep olabilir.

Braketlerin kopmaması için yapılması gerekenleri şöyle sıralamak mümkündür.

  Dişler ara öğünlerde dahil, her yemekten sonra fırçalanmalı.

  Kola ve soda, gibi asitli içecekler içilmemeli.

  Elma, ayva gibi sert yiyecekler ısırılmamalı, gıdalar bıçakla ya da elle küçük parçalara bölünerek arka dişler bölgesinde çiğnenilmeli.

  Zeytin, kiraz, erik gibi çekirdekli yiyecekler yenilirken dikkatli yenilmeli.

  Sakız ya da dişlere çok yapışan şeker, çikolata gibi yiyecekleri yerken daha yavaş ve dikkatli olunmalı.

AĞIZ HİJYENİ

Ortodontik tedavi görmeyen bireylerin dişlerini günde iki kez fırçalaması yeterli olabilir. Ancak tedavi gören hastların dişlerini her yemekten sonra fırçalaması gerekmektedir. Çünkü braketli ağızlarda yemek artıklarının dil ve dudaklar tarafından temizlenmesi mümkün olmaz, mutlaka fırçalamak gerekir. Bu sebepten dolayı fırçanızı ve macununuzu yanınızda taşımanızı önermekteyiz.

  Dişlerinizi her öğünden sonra mutlaka fırçalamalısınız. Diş macunu bulamazsanız bile siş fırçası ile gıda birikintilerini uzaklaştırın.

  Yumuşak bir fırça kullanın.

  Tedaviye başladıktan sonra ilk 1 ay ağız gargarası kullanabilirsiniz.

  Fırçanıza fındık büyüklüğünde diş macunu koyun.

Braket ile diş eti arasını fırçalamak özellikle çok önemlidir.

Dişlerinizin ön yüzlerini, arka yüzlerini, çiğneyici yüzlerini bu şekilde temizledikten sonra dilinizi de fırçalayın. Zaman ayırın! Dişler ayna karşısında, ağız açıkken, alt ve üst dişler ayrı ayrı olacak şekilde, dairesel hareketlerle fırçalanmalıdır. Her dişi ve her braketi fırçanın ucunda tek tek hissederek dairesel hareketlerle temizleyin ve bir dişe, en az 10 saniye zaman ayırın.

Ortodontik tedavide temizlik materyalleri

Ağız hijyeninizi sağlamak için size, eczanelerden ya da büyük marketlerden alabileceğiniz iki fırça önermekteyiz.

  1.  Ortodontik Fırça : Braketli ağızlar için özel olarak üretilmiştir. ‘V’ şeklinde tasarlanmış kıllar diş ve braketler arasındaki bakteri plağını kolayca temizler. Bu fırçanın üzerine diş macunu sürüp dişlerinizi fırçalamalısınız. Dişler detaylı bir şekilde fırçalandıktan sonra ağız suyla çalkalanıp tükürülmelidir.
  1.  Diş Arası Fırçası : İkinci aşamada diş arası fırçası kullanılır. Bu fırçaya macun sürülmez. Dişarası fırçası ile iki dişin arası, braketlerin altı, üstü, sağı, solu olacak şekilde detaylı temizlik yapılır.
  2.  Diş İpi : Ortodontik tedavi gören kişiler günde en az bir kez diş ipi kullanmalıdır. Ortodontik tellerden dolayı normal diş ipleri kullanılmayacağı için köprü protezleri özel yapılmış ucu mumlu olan diş iplerini kullamanızı önermekteyiz.

Diş ipi nasıl kullanılır?

  Günde en az bir kez (tercihen gece yatmadan önce) diş ipi ile dişlerinizin aralarını ve braketlerinizin etrafını temizleyin.

  Önemli olan diş ipini telin altına geçirebilmektir.

  Diş ipinin mumlu kısmını telin altından dikkatlice geçirin.

  Her braketin etrafını temizleyin.

Dişeti bölgesini temizleyin.

  Her dişin arasına girip sağ ve sol yüzeylerini temizleyin.

  1.  Ağız Duşu : Ağız duşlarıdişler üzerinehava ve su basıncını uygulayarak bakteri plağını dişten uzaklaştırmak amacıyla üretilmiş pilli malzemelerdir. Bu ürün olmaksızın yeterli ağız hijyeni sağlanabilir ama tercih eden hastalara tavsiye edebiliriz.

UNUTMAYIN! Ortodontik tedaviden dolayı dişler çürümez ya da dişlerde iz kalmaz. Sadece braketler, yemek artıklarının dişlere tutunması için çok elverişli bir ortam oluşturur. Bilinçli bir temizlik ise kesin çözümdür.

Bizi Takip Edin !